Pages

Followers

Saturday, August 13, 2011

SENIBINA



Pekerja: ehem...ehem....eyh..die xnk pndang lak...kna kuat sket ni..ehem!!! ha..ko lar..spe lg...

Candidate: saya ke? sori x bpe dgr td..nervous lar encik..

Pekerja: xpyah nk nervous2...kamu kna atasi bnda tu sume...small matter je ni...ni bru jmpa saya...awak taw siapa saya? ha..xtaw..jgn main2 dgn saya...saya just jd tukang pggil owg je msok dlm blik interview ni..kt dlm blik tu ad lg 3 owg yg awak nk hadap...

Candidate: alamak...

Pekerja: dah2..cpat msok....

Candidate: Assalamualaikum encik...leh saya dduk?...(lalu duduk)

Interviewer 1: sape bg awak duduk ni!!

Interviewer 2: biadap tol...

Interviewer 3: ikot arahan!! owg suruh dduk bru dduk!!

Candidate: opsss!! sori2...saya mntak maaf encik...

Interviewer 1: awak datang sini nk interview mntak keja pe?

Candidate: errrr....saya dtg utk interview jd assistant arkitek...

Interviewer 2: ha?? selekeh cmni nk jd assistant arkitek!! Jgn hrap lar...

Interviewer 3: baru mtk jd assistant arkitek dh berlagak cmni..lom mtk jd arkitek lg...

Candidate: eerr...mtk maaf encik...saya xtaw pe slah saya..tp xbaik lar encik ckp saya cmni...

Interviewer 1: dah2...jgn buli sgt...kte byk candidate lg kt luar sana...tgh tggu nk interview...kna abiskan cpat yg ni...

Interviewer 3: ok..straight 2 the point....pe je yg awak taw psal senibina ni?

Candidate: ermmm...bg saya lar kn...Senibina adalah gabungan seni dan sains dimana dalam erti kata lain senibina boleh dikatakan merekabentuk dan membina struktur bangunan. Senibina juga boleh dianggap sebagai salah satu penyelesaian masalah. Sebagai contoh apabila sesebuah masyarakat menghadapi masalah penempatan dalam seperti kekurangan penempatan. Jadi untuk menyelesaikan masalah ini senibina mengambil peranannya dimana seni= merekabentuk penempatan masyarakat tersebut manakala sains=diaplikasikan untuk membentuk struktur penempatan tersebut. Jadi pengolahan senibina dapat menyelesaikan masalah. ................................................................................................???????

Interviewer 1: eyh...2 je?

Interviewer 2: lar...aku punyer lar tggu lma2..ngatkn ad lg...

Interviewer 3: ish..ish..ish....

Candidate: (alamak ai...msak lar aku kali ni....dorg buli abis2...)

Interviewer 1: xpe lar...erm...awak reti baca doa qunut?

Candidate: reti2!!

Interviewer 1: solat 5 waktu ckup?

Candidate: ckup encik!! confirm ckup...

Interviewer 2: eleh...yela 2!! ckp je leh lar....

Interviewer 3: muka x alim pn....leh caya ke ni...

Candidate: encik...jgn lar kjam sgt...saya gtaw bnda yg tol ni...(muke sdih)

Interviewer 1: haha...dh lar..muke awak pn mcm dh nk nangis dah...ckup lar ye...next!


1 MINGGU KEMUDIAN...


Candidate
: yahoo!!! dpat pn aku keja ni..ngatkn dorg dh bg aku ckup2 trus xdpat..hehe!!

________________________________________________________________


Komen aku psal senibina ni..dunia senibina mmg ekstrem...kdg2 kejam...stress...xkuat mental siyes xleh survive wei....kna buli!! kna bubuh byk2 pn kna tahan....tgk cm citer kt atas...dorg2 buli2 pn bg gak bdak tu keja..sbb die nk tgk mental korg kuat ke x...so...yg dh msok dunia senibina..kuatkn mental anda n go on! yg bru nk msok..get ready...siap lar korg!! hehe...








Friday, August 12, 2011

BERSIH 2.0





Anak kandung : Mak2!! nk yg ni!! nk yg tu...yg ni pon mcm best mak..amik skali
lar..eyh..ad lg...mak nk yg ni lar mak..siyes suke sgt yg ni...

Mak : Amik lar nak...mak kn kaya duit byk..stkat bnda2 cmtu ape ad
hal...amik lar...xckup 2...

Anak tiri : Mak..saya nk yg ni leh x? nk yg ni je..yg ad kt rumah 2 dh xleh pkai
dh..

Mak : Ha? jgn harap!! gi lar mntak kt bpak ko!! ngat aku bank simpanan ko!!
xpn ko ngat aku ni pemegang amanah saham ko!! ko nk ko bli sndri!!

Anak tiri : Tp...die(anak kandung) mtk sume dpat..npe saya xleh dpat..mak
xadil..jgn smpai saya memberontak..kang saya gtaw ayah nnti..dpan
ayah pijak semut pn xmati...

Mak : Ad aku pduli? sket pn x wei!! g lar gtaw kt bpak ko!!

So..si anak tiri pn memberontak lalu diceritakn segala bnda utk mndapatkan keadilannya...

Ok...skrg aku nk phamkn korg knape bersih berkait ngan crita kt a
tas ni...

Mak = Kerajaan
Anak kandung = Geng2 bwah kerajaan..e.g..najib n the geng!!
Anak tiri = Geng pemberontak...e.g..ambiga n the geng!!
Ayah = Yang Dipertuan Agong

geng2 anak tiri



geng2 anak kandung


so...kalo korg phamkn cter ni..geng2 bwah kerajaan ni dikatakn mnang kerusi dngan undi plihanraya yg x adil...so..btol ke pe yg geng2 ambiga ni ckp? ntah..xtaw..so..dorg bngang lar mng plihanraya cara xadil...dlm ati ambiga 2 dh bsing2 da...no..no.no.no..don't phunk with my heart..ha..omputih gitu..haha..so..ambiga ni ajak lar geng2 die mmberontak utk jmpa n anta memorandum kt Ayah(Yang Dipertuan Agong)...


memorandum yang dihantar pada ayah( Yang Dipertuan Agong)
lebih kurang cmni kot..kalo xsma anggap ni mcm replika..

Nk dijadikan cerita..rmai lar yg mnyokong ambiga ni..si geng anak tiri...maka terjadilah perhimpunan bersih 2.0...ha...ad owg kta bnda tu bgos..ad owg kta x..ikot suke atiowg lar nk ckp pe..ad cra len x slain kumpul rmai2 cmni..ad kot..rsa nyer ad..mcm wat mesyuarat ke..xpn jmpa personal ngan ayah..xpyah ajk rmai2..rmai2 wat kecoh je...bkn ade pape pn...pape pn bg saya...

BERSIH 2.0 IS GOOD BUT NOT A GOOD SOLUTION AT THIS TIME..